loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
EKSEMPEL: Krydderhagen på Hasle i Oslo er eksempel på et prosjekt som går over til fjernvarme i stedet for å fyre med olje og gass.
EKSEMPEL: Krydderhagen på Hasle i Oslo er eksempel på et prosjekt som går over til fjernvarme i stedet for å fyre med olje og gass.

Gamle vaner stopper fossilfrie byggeplasser

Georg Mathisen / 2017-08-15 12:20:33

Det er ikke prisen som hindrer utslippsfrie byggeplasser – det er kunnskapen. Fjernvarme, strøm og biodiesel vil kutte nesten alle utslippene, men bransjen sitter fast i gamle vaner.

Utbyggerne bruker fossilt brennstoff av gammel vane. Dessuten tror de at andre alternativer er betydelig dyrere. Det fastslår en ny rapport om fossilfrie og utslippsfrie byggeplasser, som ble presentert under Arendalsuka i dag.

SAMARBEID: VVS-foreningen, Rørentreprenørene, Norsk Bioenergiforening, Norsk Varmepumpeforening og Norsk Fjernvarme arrangerer i dag seminaret «Grønn varme i grønne områder» under Arendalsuka.

Kutter 337.000 tonn

– Overraskende nok er ikke pris hovedtema, sier kommunikasjonssjef Trygve Mellvang-Berg i Norsk Fjernvarme.

Organisasjonen står bak rapporten sammen med Energi Norge, Bellona og Enova.

DNV GL har kartlagt energibehovet for en typisk byggeplass. Ut fra det er utslippene fra byggeplassene i Norge beregnet til 340.000 tonn CO2-ekvivalenter og 4.700 tonn NOx. Byggeplassene bruker rundt 640 GWh energi.

Hvis den innvendige oppvarmingen legges om til fjernvarme eller elektrisitet, betongherding og fasadeoppvarming bruker pelletsfyring og strøm, anleggmaskinene blir elektriske og transporten går over til biodiesel, så forsvinner det aller meste av utslippene. Det vil kutte CO2-utslippene med 99,3 prosent og NOx-utslippene med 95,5 prosent, ifølge rapporten.

Ikke dyrere

I dag varmes byggeplassene stort sett opp med aggregater som fyres med diesel eller propan.

– Det er fullt mulig å gjøre betongherding og oppvarming av råbygget med vannbåren varme. Fjernvarmeselskapene har levert slik oppvarming mange steder. Likevel brukes det stort sett olje og gass på byggeplassene, peker Trygve Mellvang-Berg på.

I virkeligheten er det ikke spesielt mye dyrere å ta i bruk fossilfrie løsninger på byggeplassen. Fjernvarme, pellets og enkelte elektriske anleggsmaskiner kan til og med være lønnsomt målt i rene kroner og øre, fordi energien utnyttes bedre. I tillegg kommer helseeffekten som lavere utslipp og mindre svevestøv fører til – og også mindre støy.

Gammel vane

– Utbyggerne bruker tradisjonelle, fossile løsninger basert på vane. De har en oppfatning av at andre alternativer er betydelig dyrere, heter det i rapporten, som peker på at kunnskap er det som skal til for å endre vanene. Tidlig planlegging og god kontakt med det lokale energiselskapet er også viktig.

Mellvang-Berg snakker også om den tidlige planleggingen:

– Litt av poenget er å se energibehovet til det ferdige bygget i sammenheng med energi på byggeplassen. Hvis det ferdige bygget skal ha fjernvarme og vannbåren løsning, så skal det ha den installasjonen uansett. Det er bare å få den på plass to år tidligere, sier han.

Arbeidsmiljø

Fjernvarmetalsmannen peker på Portalen på Lillestrøm som et godt eksempel på fossilfri byggeplass. Krydderhagen i Oslo begynte med olje og gass til å tørke byggene, men går over til fjernvarme.

– Fossilfrie byggeplasser er viktig for utslippene, men det betyr også et mye bedre arbeidsmiljø på byggeplassen. Dessuten: Å få energiaktører mer inn på byggeplassen gjør at det brukes mindre energi, sier Trygve Mellvang-Berg.

Arendalsuka: Se hele programmet her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse