loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
TRENGER TILTAK: En anonym tipstelefon for arbeidsmiljøkriminalitet er et av tiltakene RørNorge ber om fra myndighetene. (Foto: Shutterstock)

Krever flere tiltak mot arbeidsmiljøkriminalitet

Arne Kongsnes / 2016-06-23 08:42:24

Arbeidsmiljøkriminaliteten i forbrukermarkedet bekymrer RørNorge-sjefen mer enn situasjonen i proffmarkedet. Bransjen ønsker fart på nødvendige tiltak.

– Tilbakemeldingene fra våre medlemmer tyder på at problemet med svart arbeid og arbeidslivskriminalitet er der – og at det vokser – men foreløpig ikke i samme grad og omfang som i mer andre og mer utsatte håndverksfag, sier administrerende direktør Tor Backe i Rørentreprenørene Norge (RørNorge).

La fram bransjens syn

Mandag denne uka representerte  Backe sin bransje på et møte i Byggenæringens Landsforening (BNL), der regjeringen stilte med statssekretærene Per-Willy Amundsen (Frp) fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Thor Kleppen Sættem (H) fra Arbeids- og sosialdepartementet.

Der var temaet situasjonen i arbeidsmarkedet.

– Rørbransjen har fem store kjeder som nok «oppdrar» forbrukerne til å tenke kvalitet og hvitt.  Også Rørentreprenørene Norge jobber med seriøsitetsprofilering gjennom portalen skikkeligrørlegger.no, Håndverkerkklagenemnda og samarbeid med dittanbud.no og finn.no hvor vi gir gode råd og lenker til Rørentreprenørene Norges hjemmeside hvor medlemsforetakene er oppført. Men i likhet med andre håndverksfag ser vi også uønsket utvikling som utvilsomt må stanses mens det ennå er tid, sier Backe.

Samtidig understreker han at forbrukerne ofte er ekstra nøye med valg av rørlegger med tanke på risikoen for vannskader, der dårlig arbeid kan få katastrofale økonomiske konsekvenser.

Tor_Backe_nettUØNSKET UTVIKLING: Tor Backe i RørNorge ber myndighetene sette inn tiltak for arbeidsmiljøkriminalitet mens det ennå er tid. 

 

Her er noen av punktene i RørNorges budskap til regjeringen:

Forbrukermarkedet:

  • Her er problemene størst, geografisk er Oslo- og Østlandsområdet mest utsatt
  • Antall serviceoppdrag med en verdi 10.000 – 30.000 kroner faller kraftig. Mistenker at disse oppdragene ofte går til useriøse aktører som kun jobber i det «grå/svarte» markedet
  • Markedet for rehabilitering av bad falt betydelig etter at søknadsplikt ble avskaffet av den forrige regjeringen. I borettslag og sameier der styret har satt krav til dokumentasjon og fakturaer etterspørres seriøse rørleggere fortsatt, mens henvendelsene er få fra beboerne der hvor det ikke settes noe krav fra styret
  • Mye kontantkjøp av rørmateriell

 

Proffmarkedet:

  • Noe ulovlig konkurranse fra østeuropeiske foretak og også fra bemanningsbyråer som den senere tid har etablert VVS-virksomheter og påtar seg jobber de egentlig ikke er kvalifisert til. Her ligger det også kritikk av entreprenørene som velger slike foretak til å utføre rørleggerarbeid.

 

Nødvendige tiltak:

  • Skattefradrag for bruk av håndverkertjenester på egen bolig (ROT-fradrag) stimulerer hvit handel
  • Lærlingklausul og krav til andel fagarbeidere ved offentlige innkjøp viktige signal
  • Anonym tipstelefon for anmeldelser, mange redd for represalier hvis man må anmelde under fullt navn
  • Fysisk byggetilsyn – åpenbart et treffsikkert tiltak som vil kunne oppdra bransjens utallige aktører
  • Revurdere SAK og den siste innføringen av strengere formelle krav til kompetanse, la fortsatt realkompetanse kompensere for manglende formell utdanning

 

Refs til myndighetene

Det er ikke bare BNL som stiller krav til myndighetene. Denne uka leverte Riksrevisjonen to sentrale undersøkelser til Stortinget:

 

Begge rapportene kommer med kraftig kritikk mot myndighetenes arbeid for å hindre sosial dumping og arbeidsmiljøkriminalitet.

– Arbeidstilsynets kontroller og politiets etterforskning er ikke god nok, og samarbeids- og reaksjonsmulighetene må utnyttes bedre. Offentlige oppdragsgivere må etterleve regelverket ved egne anskaffelser, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.

RørNorges Tor Backe er fornøyd med at også Riksrevisjonen setter press på myndighetene:

– Det er nok en viss utålmodighet i bransjen for å få fart på nødvendige tiltak, sier han.

LES MER: Kritikken fra Riksrevisjonen

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse