loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
NY STYRELEDER: Etter flere år i styret i Rørentreprenørenes avdeling Vestfold ble rørleggermester Henning Marcussen tidligere i år valgt inn som ny leder. – Vi gjør en del spennende ting. Blant annet samarbeider vi med andre håndverksforeninger i kampen mot svart arbeid, forteller Henning Marcussen.

Kongen av Veierland

Jan Erik Røine / 2016-11-03 09:59:11

– Det er en del bedrifter som har prøvd seg her ute, men de forsvinner ganske raskt, humrer rørleggermester Henning Marcussen.

På den idylliske øya Veierland ved Tønsbergfjorden, midt mellom Nøtterøy, Tjøme, Stokke og Sandefjord, har rørleggermester Henning Marcussen funnet sitt arbeidsparadis.

Sammen med partner og kollega Thomas Thorsen startet han i 1987 rørleggerfirmaet Thorsen & Marcussen AS på Nøtterøy. I dag har selskapet åtte ansatte og driver med det meste innen rør- og sanitærarbeid i Tønsberg-området og skjærgården rundt.

Orket ikke mer

Fra 1980 til 1987 jobbet Marcussen for et annet rørleggerfirma som hadde oppdrag for Nøtterøy kommune ute på Veierland.

Da Marcussen takket for seg i 1987 fikk han spørsmål om han ikke ville overta jobben.

– Han orket ikke på holde på der ute lenger, så han ba meg ta over. Han viste nok ikke helt hva han sa, men jeg sa ja og siden har jeg vært her, forteller Henning Marcussen til Rørfag.

Han tar oss med om bord i båten han til bruker for å komme seg til å fra øya. Marcussen er fra Nøtterøy og er glad i båtlivet. Vi slipper taket i Tenvik brygge og i fire knops fart setter vi kurs mot Veierland.

Mye bæring

Øya, som av Kåre Valebrokk ble omtalt som «det nærmeste du kommer Sørlandet uten å være der», har en fastboende befolkning på cirka 150 mennesker og 75 helårsboliger. I tillegg er det 450 ferieboliger og hytter på øya som har et areal på drøye fire kvadratkilometer og ett rørleggerselskap. Ingen av hyttene hadde vann og avløp tilkoblet da Marcussen kom til Veierland. I dag har nesten alle det.

– Det er en del bedrifter som har prøvd seg her ute, men de forsvinner ganske raskt. Det er ikke så lett å få til logistikken. Det er kun én bilvei på øya, så det blir en del klatring og bæring for å komme seg frem til alle hyttene, forklarer Marcussen som har en rørlegger som jobber fast på øya. Han er i tillegg født og oppvokst der og kjenner øya som sin egen bukselomme.

– Det er en fordel å være lokalkjent, det er like viktig som å ha godt verktøy.

Selskapet leier et fjøs på øya hvor de har utstyret de trenger for å yte service på øyas 150 pumpestasjoner og 25 renseanlegg.

– Det er virkelig er fint her ute. Nå er det stille og rolig. På forsommeren er det til tider veldig hektisk. Jeg pleier å si at vi driver en blanding av taxisentral og brannstasjon. Da er det alltid et eller annet som haster fordi det er noe som lekker eller renner og så er det de du da ikke rekker å hjelpe fordi du må ta det akutte. De står i taxikøen, smiler Marcussen.

– Nå ringer flere og spør om vi ikke kan tømme kjøleskapet eller sjekke fortøyningen på båten. Vi har nøkkel til cirka halvparten av hyttene, forteller han.

Ny styreleder

Henning har bøttevis med erfaring og har rukket å bli en godt voksen mann. Nå har han også takket ja til å bli ny styreleder for RørNorges avdeling i Vestfold. Han er engasjert og opptatt av rekrutteringen til faget.

Selv startet Hennings vei inn i rørleggeryrket på Hotel Klubben i Tønsberg, da han som ung gutt fikk sommerjobb der som vaktmesterassistent. Det viste seg at vaktmesteren var en gammel rørlegger.

– Han var en veldig fin fyr som jeg lærte mye av, minnes Marcussen.

Marcussen er strålende fornøyd med yrkesvalget sitt.

– Jeg tror det er viktig at vi som har en del erfaring og som har vært med en stund, hjelper de som kommer etter oss. Vi må motivere de unge og gi dem tillit. Faget vårt er variert og spennende, det er aldri to arbeidsdager som er helt like.

Men det er et par ting han gjerne skulle sett var litt annerledes

– Byråkratiet har tatt kvelertak på håndverksbransjen. Det er i ferd med å bli for mye dokumenter og regler som gjør det vanskelig å være seriøs. Det blir for lett å gjøre feil og for lett å straffe de som ikke har til hensikt å lure noen. Jeg begynte ikke som rørlegger fordi jeg elsker Exel-ark, sier Henning Marcussen.

Veierland 761BÅTMANN: Henning Marcussen elsker båtlivet og tilbringer også mye av fritiden på sjøen.

Fakta

  • Thorsen & Marcussen AS er et autorisert rørleggerfirma på Nøtterøy som ble etablert i 1987
  • Selskapet har i dag 8 ansatte. Omsetning 2015: 9,7 millioner kroner
  • Nøtterøy, Veierland og Tønsberg med skjærgården rundt er det primære arbeidsområdet

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse