loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Tek17 trer i kraft 1. juli 2017.
HØRING: Tek17 skal bidra til å redusere byggekostnader. Forslaget til ny byggteknisk forskrift er på høring. Foto: Alexander Brown, DiBK

Her er forslaget til Tek17

/ 2016-11-11 09:52:30

Forslag til ny byggteknisk forskrift (Tek17) er nå sendt ut på høring. Tek17 skal etter planen tre i kraft 1. juli 2017.

På oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet har Direktoratet for byggkvalitet (Dibk)  nå sendt forslag til ny byggteknisk forskrift (TEK17) på høring.

Høringsfristen er satt til 10. februar 2017. Dermed har høringsinstansene snaue tre måneder på seg til å gi sine innspill.

– Vi foreslår å fjerne unødvendige regler for å gjøre det billigere å bygge, slik at flere kan oppnå boligdrømmen, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

LES MER: Her er alle endringsforslagene

Sparer minst 100.000 per bolig

Beregninger fra Bygganalyse viser at byggekostnadene kan bli redusert med mellom 100.000 og 130.000 kroner per bolig.

– Byggteknisk forskrift er et viktig regelverk for innbyggere og næringsliv. En enklere forskrift gjør det enklere og billigere å bygge, sier Sanner.

De viktigste forenklingene i TEK17 gjelder boliger. Noen endringer gjelder alle boliger, mens noen endringer er spesielt for henholdsvis små boliger og studentboliger.

– Vi foreslår løsninger som gjør at særlig små boliger kan planlegges mer fleksibelt og få bedre romløsninger. Dermed kan boligene bli både bedre og rimeligere. Samtidig har vi beholdt kravene som er begrunnet med sikkerhet og helse, sier Sanner, som håper mest mulig av besparelsene kommer innbyggerne til gode, sier Sanner.

To hovedkategorier

Regler med krav til byggverk og byggeprosess er omfattende og komplekse. Et enklere og tydeligere regelverk har vært et av hovedmålene for ny byggteknisk forskrift. Forslagene til endringer kan plasseres i to hovedkategorier:

  • Forenkling, tydeliggjøring og bedre struktur: Språklige og strukturelle endringer som gir en mer logisk, lettere lesbar og mer brukervennlig forskrift. Endringene som er foreslått gjør det enklere å forstå hvilke krav som gjelder, og hva som må til for å oppfylle kravene. Endringene skal gi mindre sløsing med tid, færre konflikter og bedre etterlevelse av regelverket. Endringene er også et første skritt på veien mot en mer digitaliseringsvennlig forskrift.
  • Fjerning, lemping og forenkling av krav: Gjennom fjerning, lemping og forenkling av krav, skal forskriftsforslaget bidra til å redusere byggekostnader, primært for boliger.

 

LES MER: Alt om høringen finner du her

Åpent høringsmøte 22. november

Direktoratet inviterer til høringsmøte tirsdag 22. november kl 9.30 – 11.30 i Oslo.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse