loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
LITT OVERRASKET: – Jeg er litt overrasket over veksten i salget av varmepumper i år, sier markedssjef Einar Smidesang i Mitsubishi Electric Norge.

Het høst for varmepumper

Arne Kongsnes / 2016-11-08 14:39:31

Salget av varmepumper er så langt i år det høyeste siden 2011. Kulda kombinert med forbud mot oljefyring fra 2020 gir forventninger om ytterligere vekst.

 Salg av varmepumper kvartal 1-3 761BESTE SIDEN 2011: Samlede tall per år for perioden 1. januar – 30 september. Kilde: Norsk Varmepumpeforening

Sist helg slo vinterværet inn, med minusgrader og snø i store deler av landet.

Nordmenn har et varmt forhold til varmepumper. Selv gjennom en mild høst kjøpte vi nesten 19.000 varmepumper i 3. kvartal, ifølge statistikk fra Novap.

– Jeg er litt overrasket over veksten i salget av varmepumper i år, sier Einar Smidesang, markedssjef i Mitsubishi Electric Norge.

960.000 varmepumper installert

Siden 1995 har over over 960.000 varmepumper blitt installert i norske bygg, viser tall fra Novap.

Luft-til-luft varmepumper dominerer marked med en markedsandel på 88,7 prosent så langt i 2016.

LES MER: Dette er de beste varmepumpene i 2016

Flere årsaker

Smidesang i Mitsubishi Electric Norge mener det vanligvis er høye strømpriser og kulde som gjør at folk går ut og kjøper varmepumper.

– Men strømmen har vært billig og vi har hatt en mild høst. Så jeg tror salgsveksten kan ha tre andre årsaker:

  1. – Nå bytter folk ut pumpene de kjøpte på tidlig 2000-tallet.
  2. – Folk har gjerne to eller tre varmepumper nå, mens de før hadde én.
  3. – I tillegg er det flere som kjøper varmepumper til air condition-bruk om sommeren.

Prognosesenteret har sett nærmere på utskifting av luft-til-luft.varmepumper. Her er deres forventninger:

Varmepumper - utskifting 761PASSERER NYSALGET I 2020: Prognosesenteret forventer at erstatningssalget for luft-til-luft-varmepumper i boliger vil passere nysalg i 2020. Kilde: Prognosesenteret

 

LES MER: Total strømpris i Oslo er nå en krone

Tid for utskifting

Nesten halvparten av norske eneboliger har allerede installert varmepumper, viser tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Mitsubishi Electric Norge opplever at stadig flere bytter ut de gamle apparatene sine. Fordi varmepumper har hatt en rask utbredelse i Norge de siste ti årene, er det naturlig å forvente en økning i kasserte pumper.

– Vi sier at pumpene varer i ti år eller mer. Det kommer blant annet an på service og vedlikehold. Enkelt vedlikehold kan man gjøre selv, som å rengjøre filtrene. Service bør man derimot overlate til fagpersoner og gjøre minst hvert andre år, sier Smidesang.

Håndteres som spesialavfall

 Hva gjør man med brukte varmepumper?

 – Det er viktig at montøren tar vare på de gamle pumpene. Varmepumper er spesialavfall, og må behandles av noen som har tatt kurs i håndtering av slikt.

Etter at montørene har hentet ned de gamle varmepumpene, går de videre til gjenvinning. Der blir delene som kan gjenbrukes sendt videre for å bli til nye produkter, mens det farlige avfallet håndteres på en forsvarlig måte.

Installasjon og demontering av alle typer luft-til-luft-varmepumper er regulert av f-gass-forordningen. Dette innebærer at installatøren må være f-gass-sertifisert og firmaet f-gass-godkjent. Etter at f-gass-forordningen ble innført i 2013 er selvmontering eller demontering ikke lov.

Dette innebærer at både montør/installatør og avfallsselskap må være f-gass-sertifisert for å kunne tømme arbeidsmediet (gassen) fra varmepumpen før varmepumpen materialgjenvinnes.

Metallgjenvinning betaler seg

– I stedet for at de gamle varmepumpene legges på et lager eller på deponi, kan delene bli til nye produkter. Vi henter og demonterer varmepumpene, og sørger for at metallene kan brukes i nye produkter, sier Omar Khalid Mir i produsentansvarsselskap Elretur.

Siden metalldelene som brukes i varmepumpene kan gjenvinnes, sparer varmepumpeprodusentene på å samarbeide med produsentansvarsselskaper.

LES MER:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse