loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
KJEMPET SEG INN: Ida Olavsen maste seg til lærlingplass i Haaland VVS. Foto: Jørn Wad

Satser på jentelærlinger

Jørn Wad / 2016-10-25 08:15:42

Ida Olavsen fikk først nei, men personlig oppmøte sikret henne lærlingplass som rørlegger i Haaland VVS.

– Vi tar virkelig lærlingene våre på alvor, og sikrer at opplæringen deres blir så god som mulig. Det gjør vi både fordi vi tar vårt ansvar som lærebedrift på alvor, men også fordi vi vet at fremtidens toppmedarbeidere kan utvikle seg sammen med oss.

Serviceleder Frank Gabrielsen i Haaland VVS og konsernsjef Espen Haaland er samstemte: Lærlingene er bedriftens avgjorte fremtid. De skal følges opp akkurat slik de vet at morgendagens medarbeidere ville ønske seg. I det siste har de også fått på plass et par jenter i rørfaget, med det er av relativt ny dato.

Espen Haaland er konsernsjef for Haaland Holding AS, som har avdelinger både i Bodø og i Mo i Rana. Konsernet består av 111 ansatte. Selskapet er en teknisk totalentreprenør og leverer både tradisjonelle rørtjenester, ventilasjon og elektro.

Fikk åpnet øynene

– Vi har vel ikke vært noe bedre enn alle andre. Vi har tenkt at jenter kanskje ikke så lett passer inn i vår litt røffe omgangsform, eller kanskje andre ting vi har tenkt som følge av vårt litt konservative syn akkurat der. Det er nok mange som tenker slik også vi gjorde, men nettopp derfor er vi glade for at vår første jentelærling, Ida Olavsen åpnet øynene våre, forteller karene.

Det var Frank som hadde opplevelsen:

– Vi hadde jo hatt en del ungdom innom for det vi kan kalle «screening». Vi hadde sett på fire gutter og to jenter. Selv om jentene var greie nok, og vi tenkte at det kunne vært bra å ha en av dem på laget, ble det til at vi bare tegnet kontrakt med en av gutta, og sendte avslag til begge jentene.

Det skulle han ikke gjort:

– Neste dag sto Ida på døra mi. Hun så meg rett inn i øynene og sa at jeg bare måtte ansette henne, fordi hun virkelig ville bli rørlegger, og at hun ville arbeide med oss. Hvem kan vel motstå noe slikt: Etter litt intern diskusjon ble det nemlig til at vi tegnet en kontakt med henne. Dette er nå snart ett år siden. Vi har ikke angret et sekund, smiler han.

Og det har tydeligvis gitt mersmak også: Nylig tegnet bedriften kontrakt med jente nummer to i rørfaget.

LES MER: Jenny viser vei for jentene

Ros fra RørNorge

– Dette synes jeg virkelig er positivt, sier Eli Heyerdahl Eide hos Rørentreprenørene Norge.

Hun er i ferd med å bygge opp et nettverk for jenter i rørbransjen, og kjenner godt igjen motforestillingene karene i Haaland-konsernet gir uttrykk for:

– Det som er ekstra positivt her, er at man er åpen og ærlig om det. Argumentene kjenner jeg fra mange år tilbake, og de er mange og ofte til og med fantasifulle. Men det koker ned til dette: Det er ikke aktuelt å ansette en jente.

Heyerdahl Eide legger ikke skjul på at at dette har frustrert henne mer enn en gang.

– Selv om jeg jo vet at det finnes massevis av veldig gode rørleggere som er jenter, tenker jeg at det jo ikke nødvendigvis skal få lov til å være en målestokk: Vi trenger jenter som er helt vanlige, og som har lyst til å bli rørleggere likevel. Det er ikke slik at man bør være ekstra flink eller ha ekstra anlegg for rørfaget som jente for å være aktuell. Det holder mer enn greit nok med å være midt på treet. Her hos oss har vi tallrike eksempler på at jentene blir gode medarbeidere for sin bedrift, og det uten at det er noe spektakulært på gang. Vi trenger ungdom av begge kjønn som ønsker å starte i rørleggerfaget, og da har vi tenkt at det er viktig å lage et eget jentenettverk, nettopp fordi vi vil jobbe for en bedre kjønnsbalanse i rørfaget, sier hun.

LES MER: Nå kommer rørkvinnene

Positiv samling

Nylig hadde Haaland AS en egen samling for alle sine lærlinger. Etter en orientering fra Espen Haaland om Haaland-konsernet og historien til Haaland, snakket daglig leder i Haaland AS Lars M. Høgås, og daglig leder i Haaland VVS Reidar Nilsen om forventninger til lærlingene og hva lærlingene skal og kan forvente av selskapet.

Haaland 2 761GODT SAMHOLD:  Fremtiden skal vi bygge sammen, sier (fra venstre) serviceleder Frank Gabrielsen (rør), Lars Magnus Høgås daglig leder Haaland AS og Reidar Nilsen, daglig leder Haaland VVS.

– Dette ble en veldig positiv opplevelse i rammen som blant annet ble skapt av at vi hadde med oss den kvinnelige skiskytteren Emilie Kalkenberg. Hun satte rammen ved å fortelle om sportslig fokus, evne til å evaluere egne resultater og viktigheten av å justere kurs underveis for å nå sine mål. Mye av dette er direkte overførbart til arbeidslivet. Vi fikk prøve oss som skyttere og det gjør oss ikke mindre imponert over Emilie Kalkenbergs prestasjoner. Gøy og lærerik tirsdag. Dette var midt i blinken for oss alle, synes både lærlinger og ledelse i Haaland VVS.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse