loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Knut Olav Knudsen har vært på befaring hos en fortvilet boligeier i Oslo og ble oppgitt over rørleggernes valg av løsning.

Grådigheten i rørfaget

/ 2016-02-02 14:04:41

– Mediebildet preges dessverre av dyre varmeanlegg og slurv i rørleggerfaget. Vi har lenge beskyttet oss og snakket for vår syke mor, men nå må bransjen ta grep, skriver fagsjef i VVS-Foreningen, Knut Olav Knudsen, på VVS-bloggen.

Gang på gang blir vi i VVS-Foreningen ringt opp av fortvilte forbrukere som lurer på om det skal være som dette. Vi som forening er ingen direkte talsperson for rørleggersiden og ei heller et forbrukerråd. Men vi rykker ut på kveldstid og når det måtte passe for å hjelpe folk som trenger litt råd og bistand – gratis! Og jaggu ser vi mye rart – saken det skal handle om nå er ikke intet unntak. Før jeg går videre må jeg presisere at det heldigvis er fornuftige firmaer der ute også.

Dessverre så vi toppen av isfjellet hos en fortvilet boligeier i Oslo da vi i går rykket ut på en befaring på kveldstid. Huset er et stort gammelt hus som er totalrenovert. Huset har installert en bergvarmepumpe der brine-kretsen går gjennom et rom og ut i brønnene, som vanlig. For å utnytte kjellerrommet ønsket boligeier å legge om rørene til brine-kretsen, da de hang noe ned fra taket. Jobben handlet om å heve rørene i taket. I tillegg ønsket kunden å flytte kaldtvannet inn i huset. Rørlegger la også opp nye pexrør til to radiatorer – en enkel jobb. Her er også rørene lagt helt sammen slik at det smitter energi fra tur til retur, hvilket såklart ikke er heldig. Uten å helt forstå hva som skjer så setter rørlegger i gang og river hele samlestokken, samt alle brinerørene og hevder at det er rust i systemet. Ifølge rørlegger måtte dette gjøres, noe jeg tviler på var nødvendig siden rørene kun var noen få år gamle. Kunden fikk heller ikke pris eller mulighet til å stoppe dette. Men det som topper det hele er at rørlegger setter i gang å bruke syrefaste rør (!) på en jobb som fortjener plast! Syrefaste rør med deler er ekstremt dyrt. Han bygger samlestokken i syrefast.

Det hele ender med en regning på mellom 400 – 500 000 for en rørleggerjobb som burde kostet godt under 200 000 kr. Kunden hadde forventet en regning på under 100 000 kr.

En stygg lærepenge, men også noe å huske på for alle der ute er: Få alltid en pris i forkant av arbeidet!

Med sånt arbeid kan vi som bransje ikke forvente vekst, på sikt rammer det oss alle. Kan vi leve med det? Hvordan tror vi at omverdenen ser på rørdelen av bransjen vår? Nå er det på tide at vi ikke dekker hverandre men tar affære. Vi har mange dyktige der ute i bransjen som gjør en utrolig bra jobb i rørleggerfaget –  dessverre så er det også mange dårlige som river ned og ødelegger dette inntrykket. Vi i VVS-Foreningen har sett oss lei på manglende eller feilslåtte tiltak, og skal gjøre vårt for å bidra – men her må vi løfte sammen!

Vi kan videre informere om at den aktuelle saken omtalt ovenfor endte den i retten -og kunden tapte dessverre. Helt utrolig. Saken kommer opp på nytt og da håper jeg rettferdigheten og sunn fornuft vil vinne.

Knut Olav Knudsen, Fagsjef i VVS-foreningen på VVS-bloggen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

annonse
annonse