loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
GOD TONE: GK skal øke kvinneandelen i alle yrkesgrupper. Her er konsernsjef Jon Valen-Sendstad i samtale med distriktssjef Birgith Stuan og HR-konsulent Caroline Kindle (t.h.). (Foto: Arne Kongsnes)

GK jakter på flere kvinner

Arne Kongsnes / 2017-01-12 12:07:12

GK har målet klart: Kvinneandelen skal opp i alle yrkesgrupper i konsernet.

GK Gruppen AS er Nordens ledende totaltekniske entreprenør med mer enn snaut 3.000 ansatte i Norge, Sverige og Danmark. Fagfeltene er ventilasjon, kulde, byggautomasjon, rør og elektro.

I år skal omsetningen i konsernet samlet sett passere 6 milliarder kroner.

Skår i gleden

Konsernsjef Jon Valen-Sendstad (63) er opptatt av at GK skal være den foretrukne arbeidsplassen både for arbeidssøkere og studenter – av begge kjønn.

Etter voldsom og lønnsom vekst de siste årene, trekker Valen-Sendstad fram et skår i gleden:

– Vi er for få kvinner i vårt fellesskap. Det som er sikkert er at vi gir kvinner samme sjanser til karriereutvikling som menn. Vi har ikke hatt en eneste klagesak, her har vi bare gode historier å fortelle, sier han.

Birgith Stuan (52) er distriktssjef for entreprise nybygg i Oslo og har selv gjort karriere internt i GK.

– Kvinner må levere på lik linje med menn. Vi ansetter den beste kandidaten, uavhengig av kjønn. Vi kvoterer ingen inn, sier hun.

LES MER: – Bransjen må sette felles kvinnemål

Skepsisen er borte

Etter et langt lederliv i teknisk bransje er ikke konsernsjefen i tvil om at tidligere skepsis til kvinner i faget er forduftet.

– Jeg kjenner ikke en eneste byggherre eller entreprenør som i dag stiller spørsmål om kvinner duger. Kvinner er en ressurs vi trenger i GK. Vi går glipp av viktig arbeidskraft dersom vi ikke gjør oss mer attraktive også for kvinner.

Bedrer omdømmet

HR-konsulent Caroline Kindle (30) har på oppfordring hentet ut kvinneandelene i den norske delen av GK-konsernet, som har i overkant av 2.100 ansatte.

Fasiten ser slik ut:

 • GK Inneklima: 10, 9 prosent
 • GK Rør: 4,8 prosent
 • GK Elektro: 6,2 prosent
 • GK Norge: 50 prosent (stab/administrasjon)
 • Snitt i Norge: 8,6 prosent

 

– Flere av våre ledere gir nå direkte uttrykk for at de ønsker å ansette kvinner for å bedre kjønnsbalansen i avdelingen sin, forteller Kindle.

Hun deltar også på en rekke ansettelsesintervjuer og mener GKs omdømme går riktig vei i forhold til kvinner. I intervjuene har hun også stilt spørsmål til nyutdannede kvinner om dette er en tøff bransje:

– Det avviser de. Vi ser også at det kommer stadig flere kvinner i søknadsbunkene våre.

Trioen er enig om at konkurransen om arbeidskraften ikke bare handler om lønn, men også om et godt arbeidsmiljø og gode karrieremuligheter både innenfor fag og ledelse.

Andelen skal opp

GK mener alvor. I de overordnede målene står det nå svart på hvitt: «Årlig vekst i kvinneandel i alle yrkesgrupper i GK». Nå skal målene konkretiseres.

Konsernsjef Valen-Sendstad er ikke i tvil om hvor den største utfordringen ligger:

– Innenfor rør og elektro er håndverkerandelen stor og dette er områder vi også har vokst kraftig på. Det er sørgelig få jenter som velger denne utdanningsveien.

Han mener også det er områder innenfor fagarbeiderfeltet der fysikken fortsatt spiller en rolle, og der det ikke finnes gode hjelpemidler.

– Jeg tror ikke kvinner finner det attraktivt å legge bunnledninger i en iskald byggegrop en vinternatt eller å ta de tyngste løftene som for eksempel ventilasjonsmontørene våre må gjøre.

På den andre siden mener han kravene til den moderne prosjektlederrollen passer kvinner godt:

 • Sterk administrativ kompetanse
 • God økonomisk forståelse
 • Solid sosial kompetanse

 

Her viser også studietallene fra ingeniør- og sivilingeniørutdanningene at kvinnene innenfor flere fag nå er i flertall.

LES MER: Byggenæringens Mandsforening

Fakta

Jon Valen-Sendstad (63)

 • Stilling: Konsernsjef GK Gruppen AS siden februar 2002
 • Utdanning: Skips- og maskiningeniør fra Oslo teknisk maritime høgskole
 • Tidligere jobber: Direktør Gunnar Karlsen Inneklimat AB, Stockholm (2001-2002), direktør Johnsons Controls Norden AS (1989-2001)
 • Sivil status: Gift, tre barn
 • Bosted: Strømmen
 • Hjemsted: Lillehammer

 

LES MER: Jenny viser vei for jentene

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse