loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Fikk støtte: Jan H. Dybdahl er en av mange­­­­ som byttet ut oljefyren med en væske­-vann-varmepumpe i 2015. Foto: Enova

Folket velger væske-vann

Jan Erik Røine / 2016-04-15 13:31:01

1100 boligeiere fikk i fjor penger tilbake fra Enova etter å ha installert en væske-vann-varmepumpe.

– Det kan synes overraskende at væske-­vann-varmepumpe er det mest populære tiltaket, da dette er en stor investering for de fleste av oss. Samtidig vet vi at det er en veldig energieffektiv varmeløsning som også fungerer når det er iskaldt ute. I tillegg har de en lang levetid. Derfor er slike varmepumper den løsningen fagfolkene ofte anbefaler, sier markedssjef for bolig i Enova, Anna Barnwell.

Ett av i alt 15 tiltak

Installasjon av væske-vann-varmepumpe er ett av i alt 15 tiltak som gir rett til å få dekket deler av utgiftene gjennom Enovatilskuddet.

Det nest mest populære tiltaket var å installere en luft-vann-varmepumpe. 884 av de som gikk til anskaffelse av en av de to varmepumpene gjorde det i kombinasjon med et annet populært tiltak: Støtte til utskifting av oljefyr. På bunnen av popularitetstabellen finner vi varmegjenvinning av gråvann.

– Dette er ennå en ukjent teknologi, men det er en smart løsning som gjør at man kan gjenvinne varme fra alt vannet som går ned i slukene i norske hjem. Enovas rolle er nettopp å støtte slike løsninger til de blir mer utbredt og kan stå på egne ben. Når flere gode energiløsninger blir populære, frigjør vi mer energi som kan brukes til å kutte klimagassutslipp i industri og transport, sier Barnwell.

Økende interesse

Enovas nye støtteordning for boligeiere hadde en treg start da den ble lansert i fjor, men ble mer og mer populær for hver måned som gikk. I desember alene ble det utbetalt støtte til flere prosjekter enn i årets første fire måneder til sammen.

– Den ene forklaringen på den store økningen er nok rett og slett at boligeierne må gjennomføre tiltakene før de kan få utbetalt støtten. Den andre forklaringen er at det tar tid å gjøre en ny ordning kjent i befolkningen, sier Barnwell.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse