loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
KREVER FORBUD: John Roar Råken i Larmerud Rørservice AS ønsker et forbud mot varmtvannsberedere i rom uten sluk i alle nybygg. Foto: Arne Kongsnes

Flom av berederskader

Arne Kongsnes / 2016-11-11 08:00:16

Hver fjerde time forårsaker en varmtvannsbereder vannskader. Rørlegger John Roar Råken vil ha forbud mot beredere i rom uten sluk.

56-åringen er prosjektleder i Larmerud Rørservice AS på Sofiemyr i Oppegård kommune. Med nesten 40 år bak seg i bransjen er han helt klar på hva som kan få ned antallet vannskader:

– Det må umiddelbart bli forbudt å plassere varmtvannsberedere i rom uten sluk i alle nybygg.

Kjøkkenbenk i nybygg

Råken mener dette forbudet burde kommet for lenge siden.

– Jeg sett mange vannskader nettopp på grunn av varmtvannsberedere i rom uten sluk. For eksempel monteres det fortsatt varmtvannsberedere i kjøkkenbenk i nybygg. Ved utskifting av gamle varmtvannsberedere har vi sannsynligvis ingen andre alternativer.

Mange og dyre skader

Rørfag har hentet inn statistikk fra Finans Norge om vannskader direkte knyttet til varmtvannsberedere de siste fem årene.

Det er dyster lesning: I årets tre første kvartaler har varmtvannsberedere gitt nesten 1.800 vannskader – i snitt seks i døgnet, altså en hver fjerde time.

BerederskaderSKADEFLOM: * 2016 er tall til og med 30. september, de andre årene gjelder hele året. Kilde: Finans Norge – vannskadestatistikk

Vannskader er dyrt. Skadene i tabellen over har gitt forsikringsutbetalinger på over 600 millioner kroner siden 2012:

  • 2012: 106 millioner kroner
  • 2013: 131 millioner
  • 2014: 133 millioner
  • 2015: 161 millioner
  • 2016 (til og med 3. kvartal): 87 millioner

 

Slitasje og alder hovedårsak

Årsakene er flere, men den klart viktigste er slitasje og elde (beredere eldre enn 30 år). Rundt to av tre skader (64 prosent) skyldes dette. Årsak nummer to er rust, som står for 16 prosent av skadene.

Det er definitivt ikke Råken og hans rørleggerkolleger som har skylden: Håndverkerfeil står bare beskjedne 1,6 prosent av skadene, viser vannskadestatistikken for 2016.

Lekkasjesikring ingen redning

Råken mener lekkasjesikring bare forskyver problemet:

– Etter min oppfatning vil lekkasjesikring mest sannsynlig ikke virke om 5-10 år allikevel, sier han.

Han gir et eksempel:

– En montert magnetventil som ikke er testet på 10 år, vil ikke virke når du trenger den. Da har den grodd igjen. Vi har bedre erfaringer med motorstyrte kuleventiler som stenger seg selv en gang i døgnet.

Råken mener også lekkasjevarslere gir forbrukerne en falsk trygghet:

– Du veit åssen Ola Nordmann er: Så lenge det er varmt vann i krana får ikke han med seg at batteriet er tomt på den trådløse lekkasjevarsleren.

RørNorge følger opp

Fagsjef sanitærteknikk Are Skaar Nielsen i Rørentreprenørene Norge deler bekymringene fra John Arne Råken i medlemsbedriften Larmerud Rørservice og vil følge opp innspillet om forbud

– Vi er kjent med flere rapporter som viser «sniklekkasjer» fra beredere i rom uten sluk.

Han vil også ta med problemstillingen inn i arbeidsgruppa som jobber med Tek17, som nå snart skal ut på høring fra 1. juli 2017 skal erstatte byggforskriften Tek10.

– Jeg tror det blir vanskelig å selge inn ovenfor arkitekter og utbyggere å droppe benkebereder til fordel for teknisk rom, men vi kan i hvert fall håpe å få til en omforent løsning hvor det ikke monteres beredere i kjøkken og stuer, slik som det gjøres nå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse