loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
STORT POTENSIAL: Fagansvarlig innen energi og klima i Brødrene Dahl, Harald Amundsen, håper flere rørleggeren ser de store inntektsmulighetene som ligger i framtidens teknologiske løsninger. (Foto: Rune Midtskogen)

Etterlyser satsing på varme

/ 2016-08-22 08:00:18

Rørleggeren må tørre å gå nye veier, mener sivilingeniør Harald Amundsen i Brødrene Dahl.

– Dette er et område som er i stor vekst, og det er plass til mange flere. Rørleggeren har alle forutsetninger for å lykkes innen varme og energi, men da må det satses. Det er ikke for sent, sier Harald Amundsen (38).

Sivilingeniøren er fagansvarlig innen energi og klima i Brødrene Dahl.

Perfekt blanding

Han syns det er merkelig at ikke flere ser de store mulighetene.

– De som satser på varme og energi nå vil ha store konkurransefortrinn om få år. Det nytter ikke å drive med varme ved siden av noe annet – du må tørre å satse. Kompetanse er en forutsetning for å lykkes, men med rett kunnskap er mulighetene gode. Det er langt tøffere konkurranse på service og rehabilitering.

I disse dager er Amundsen engasjert i Multikomfortkonferansen som arrangeres fra 31. august til 1. september på Farris Bad spahotell og Multikomforthuset i Larvik.

Konferansen er et samarbeid mellom Brødrene Dahl og Optimera. Blandingen bygg og VVS er midt i blinken, skal vi tro Amundsen.

– Fremtidens energieffektive boliger og TEK 10 er temaer som definitivt er relevant for folk i VVS-bransjen. Det blir felles foredrag, men mot slutten av dagen splittes de to fagene. For deltakerne fra VVS vil flere leverandører vise konkrete løsninger og nyheter. Rørbransjen var godt representert i fjor, men jeg hadde gjerne sett at flere hadde tatt turen. Dette bør du ikke gå glipp av, sier Amundsen, som legger til at også Bård Eker skal holde foredrag om temaet design.

Grønt er pop

Sivilingeniøren har daglig kontakt med rørleggere.

– Den tekniske delen i framtidens energieffektive boliger er ekstremt viktig. Og det er her rørleggeren kommer inn. Han må se bygget som en helhet og vise dette til kunden. Jeg kjenner flere rørleggere som er dyktige, men det er dessverre for mange som velger det trygge som service og rehabilitering.

Amundsen fortsetter:

– Forbrukeren blir mer bevisst på energieffektive løsninger. Ikke nødvendigvis for å spare penger, men jo grønnere profil jo bedre. Og det skal være komfort. Da er det helt greit at det koster. Og på dette området skal rørleggeren være behjelpelig med å tilrettelegge og tilby dagens og framtidens beste tekniske løsninger. Rørleggeren må tidlig inn i beslutningsprosessen. Det gjelder også på byggeprosjekter selv om det ikke er enkelt siden mange rørkontrakter leveres som totalentreprise. Rørleggeren er nærmest en totalleverandør fordi den tekniske delen er så ekstremt viktig.

Hjelper rørleggeren

Den engasjerte Oslo-gutten ser en positiv utvikling blant enkelte rørbedrifter som satser på varme og energi. De fleste han kjenner til ligger utenfor Oslo.

– I Brødrene Dahl jobber vi målrettet mot rådgivere og arkitekter for å få de til å forstå at rørleggeren må inn i en tidlig fase hva det gjelder energieffektive løsninger. Vi har lykkes med det i noen prosjekter. Noe som er svært gledelig, sier han.

BD har det siste året kjørt flere kurs på kompetansesenteret i Larvik, blant annet kurs i solvarme og varmepumper.

– Byggenæringen har vært flinke til få mer isolering av hus på dagsorden mens rørleggeren burde frontet vannbåren varme. Vannbåren varme er en forutsetning når man i 2020 skal oppnå nesten nullenerginivå i 2020 i henhold til klimameldingen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse