loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
FORNØYD: Erling Dahle, medlem av finansrådet hos St. Olav Katolske Kirke, er godt fornøyd med hele prosessen med skifte til bergvarme.
FORNØYD: Erling Dahle, medlem av finansrådet hos St. Olav Katolske Kirke, er godt fornøyd med hele prosessen med skifte til bergvarme.

Sparer 100.000 i året på bergvarme

/ 2018-10-01 09:08:55

St. Olav Katolske Kirke i Tønsberg sparer 100.000 kroner i året etter at de erstattet oljefyren med bergvarmepumpe.

St. Olav Katolske Kirke er et flott skue der den ligger plassert på hjørnet av Sandefjordgaten og Botnegaten i Tønsberg.

Da kirken nylig feiret 60-års jubileum 2. september var det ikke lenger oljefyren som sørget for varmen i lokalet, men en bergvarmepumpe fra Energiverket AS.

TØNSBERG: St. Olav Katolske Kirke i Tønsberg erstattet oljefyren med bergvarmepumpe.TØNSBERG: St. Olav Katolske Kirke i Tønsberg erstattet oljefyren med bergvarmepumpe.

Mindre penger, bedre innemiljø

I likhet med mange andre bygninger i Norge, blir også St. Olav Katolske Kirke rammet av oljefyringsforbudet som trår i kraft 1. januar 2020.

Med gode støtteordninger fra Enova, samt et ønske om bedre varmekomfort i kirkerommet, besluttet ledelsen å erstatte den gamle oljefyren med en moderne bergvarmepumpe fra Nibe.

Besparelsen vil være på godt over 100.000 kroner ørlig, i tillegg til et langt bedre innemiljø.

Løste ikke varmebehovet

– Det var to primære årsaker til at vi valgte å gjøre dette nå, forteller Erling Dahle, et av medlemmene i kirkens finansråd.

–  Vi må ta hensyn til økonomien og visste at oljefyren har langt større energikostnader enn for eksempel en bergvarmepumpe, samt at Enovas støtteordninger vil bli gradvis redusert frem mot 2020. Men vi opplevde også at varmebehovet ikke ble opprettholdt med en oljefyr i kombinasjon med to luft/luft-varmepumper i kirkerommet, som var altfor små. Vi merket nesten ikke de sto der engang, forklarer Dahle.

Energibrønn og bergvarmepumpe

Løsningen ble å bore en energibrønn som i kombinasjon med en Nibe 1345 bergvarmepumpe sørger for varmt vann og oppvarming.

For å spre varmen ble det satt inn to viftekonvektorer i menighetslokalet og radiatorer i gangen og på kontoret.

– Det medlemmene har lagt mest merke til er hvordan komforten i hele kirkebygget har blitt betraktelig bedre. Nå er det riktig temperatur året rundt, uavhengig av årstiden. Anlegget ble virkelig prøvd den første vinteren som det stod ferdig. Som mange husker var fjorårets vinter både ekstra kald og lang. Heldigvis hadde vi ingen problemer av noe art og det er vi utrolig fornøyd med, sier Dahle.

Han skryter også av Energiverkets rørleggere:

– De har tatt oss gjennom prosessen med å erstatte oljefyren med bergvarmepumpe. Kommunikasjonen har vært meget god hele veien hvilket har gitt oss trygghet og god oversikt.

Flere hopper ned fra gjerdet

Daglig leder på Energiverkets avdeling i Vestfold, Thor Egil Fure Hansen, opplever at stadig flere eiere av større bygninger nå begynner å hoppe ned fra gjerdet.

– Mens forespørslene fra boligeiere har økt jevnt og trutt de siste årene, har utviklingen blant næringsbygg og sameier først tatt av den siste tiden. Mye av årsaken tror jeg ligger på kunnskapen rundt forbudet og hva det vil si for den enkelte. Nå som 2020 rykker stadig nærmere og de store mediene i økende grad har viet temaet oppmerksomhet, ser vi at det skjer ting. St. Olav Katolske Kirke i Tønsberg er bare ett av flere større prosjekter vi har jobbet og jobber med i disse dager. I takt med økt oppdragsmengde og en budsjettert dobling i omsetning fra 2017 til 2018, har vi ansatt en rekke nye rørleggere og montører gjennom året, men vi har fortsatt ledige stillinger på avdelingene, sier Fure Hansen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse