loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
BYGGER: Rør- og VVS-folk på Nordvestlandet er snart ferdige med sitt eget hus. Andreas Knutsen er primus motor.
BYGGER: Rør- og VVS-folk på Nordvestlandet er snart ferdige med sitt eget hus. Andreas Knutsen er primus motor.

Bygger VVS-bransjens hus

Georg Mathisen / 2018-08-10 11:36:07

Rørentreprenørene eier det, VVS-foreningen bruker det. Snart får Ålesund et eget VVS-bransjens hus.

– Det er et samarbeid, og vi vil gjerne ha med oss flere. Visjonen var at alle de tekniske fagene skulle sette opp dette sammen, men å få alle til å bli enige om noe, var dødfødt. Da bestemte vi oss for å bygge det så stort at de andre kan komme og være med oss etterpå, sier Andreas Knutsen.

Samarbeider

Han er fersk leder i Nordvestlandet Gruppe i VVS-foreningen og sitter i styret for Rørentreprenørene i Møre og Romsdal. Dermed har han de beste forutsetninger for å sørge for at de to samarbeider godt.

Til daglig er han prosjektleder hos Rørleggersentralen – Comfort-medlemmet på Fiskarstrand i Sula.

– Rørentreprenørene og Rørleggerbedriftenes opplæringskontor eier huset. VVS-foreningen har bidratt litt med innspill og noen kroner og skal bruke det. Så satser vi på å bruke nyhetens interesse for å øke oppslutningen vår og kjøre litt aktiviteter, sier Knutsen.

VVS-bransjens hus åpner offisielt i månedsskiftet august-september.

Anlegg i praksis

– Vi har et komplett varme-, kjøle- og ventilasjonsanlegg som både kommer til å gjøre en jobb i huset og å bli brukt til test, undervisning og opplæring. Dermed kan de som skal læres opp, jobbe på et anlegg som er i bruk. I tillegg har vi plass til forskjellige frittstående ting som kan leve sitt eget liv.

VVS-bransjens hus får prøvestasjoner for rørleggerfaget.

– Og eventuelt andre fag. Det går fint an å ha prøver for eksempel for blikk her, også. Dette er noe vi tenker å åpne for etter hvert, forteller Andreas Knutsen.

Han er opptatt av at de tekniske installasjonene på bygget skal være så reelle som mulig. De feilene som oppstår, skal ligne på de problemene du møter når du skal ut på jobb dagen etter.

Livslang læring

Knutsen peker på at livslang læring ikke er noe som bare er for akademikere. Bransjen får nye produkter hele tiden. Får du ikke jevnlig input, så er du fort utdatert. Bransjen deler huset sitt med et blikkenslagerfirma, men håper selvsagt å vokse og ta over hele.

– Bygget vårt er 600 kvadratmeter. 400 kvadrat grunnflate og en mesanin på omtrent halvparten. Mesaninen er ny. Tidligere var det Riis Bilglass som var her, forteller han.

Mye av byggingen er gjort på dugnad, men slett ikke all.

– Vi som driver planlegging og styring, kan gjøre det på dugnad, men bygging på dugnad tar for mye tid. Da ville vi aldri blitt ferdige, sier Andreas Knutsen.

Vil nå bredere

Han er opptatt av at VVS-foreningen må komme bredere ut på Nordvestlandet.

– Vi har mange arrangementer, og de er stort sett ganske greit besøkt. Men det er mange som går igjen. Av 200 medlemmer er det kanskje 40 som du ser. Når vi får momentum her, håper vi å få med like mange aktive medlemmer til. Men vi kan ikke forvente at de bare skal komme til oss. Det er vi som må gjøre en jobb for at de skal skjønne at her er det kjekt og nyttig å være, sier han.

Knutsen vil heller påvirke utviklingen enn å klage på den. Derfor har han engasjert seg.

– Jeg er generelt en interessert kar. Jeg tenker at når du først er med og har havnet i VVS-bransjen, er det om å gjøre å gjøre mest mulig ut av det. Er du med i foreningene, har du muligheter til å påvirke utviklingen. I stedet for å sitte på kontoret og klage over at du skulle hatt et eller annet kurs, kan du sørge for at det kurset blir avholdt. Hvis du synes at ett eller annet som de bestemmer i foreningen, er feil, kan du påvirke det, sier han.

– Ikke minst er det utrolig kjekt og lærerikt å være med. Jeg føler at jeg får mer igjen enn jeg putter inn, sier Andreas Knutsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse