loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
- Vi skal lage gladhistorier, sier en entusiastisk gjeng fra venstre daglig leder i Agder Energi Varme Torstein Melhus, teknisk sjef i Agder Energi Varme Rolf Julin, daglig leder i Lydgulvsystemer Kristian Mellem og fagansvarlig i VVS-foreningen Knut Olav Knudsen.

- Vannbårne løsninger må bli enklere

Synnøve Prytz Berset / 2016-03-14 08:01:38

– Vi snakker om en vesentlig forenkling av vannbåren løsninger, sier fire bransjefolk som har løsninger som gjør vannbåren varme enklere og mer tilgjengelig.

Det var en litt uvanlig konstellasjon bransjefolk som møttes i VVS-foreningens lokaler i begynnelsen av mars: Daglig leder i Agder Energi Varme Torstein Melhus, Fagansvarlig i VVS-foreningen Knut Olav Knudsen, daglig leder i Lydgulvsystemer Kristian Mellem og teknisk sjef i Agder Energi Varme Rolf Julin.

Grunnen til at de nå kommer sammen er et felles ønske om å vise at det ikke er dyrt å bygge vannbåren komfort som en naturlig del av byggeprosessen.

– Vi jobber vanligvis ikke på sekundærsiden av kundesentralen. Men som fjernvarmeaktør ønsker vi å bidra til å fremme gode løsninger i bygg, sier Torstein Melhus, daglig leder i Agder Energi Varme.

Må tilrettelegges

Energireglene som ble innført etter nyttår var et tilbakeslag for vannbåren varme. Men bransjen gir seg ikke så lett, og ønsker å snu trenden.

– Vi tror kjøperen vil velge vannbåren varme oftere hvis det legges til rette for det og det ikke blir for dyrt. Men den muligheten får de som oftest ikke fordi utbyggeren velger det bort, sier Knudsen.

Det var han og Melhus som tok initiativ til samlingen fordi de tror disse løsningene kan bli attraktive hvis bransjen klarer å industrialisere dette.

– Noen leverandører er på god vei, men kanskje er ikke løsningen så kjent hos utbyggere og entreprenører som de fortjener. Om utbygger bare hadde vært mer opptatt av beboerens ønsker, tror vi at vannbåren gulvvarme hadde blitt valgt langt oftere.

Vil vektlegge komfort

De fire ønsker å skape større entusiasme omkring vannbåren varme, og legger nå planer for hvordan vannbåren varme skal bli både smartere og billigere helt uavhengig av hvordan forskriftene vil være i framtiden.

– Vi ønsker å vise at vannbåren varme kan være et smart og godt valg. Vi bruker energi fra det varme tappevannet til oppvarming av bygg. Det reduserer og forenkler rørføringer, sier Melhus.

I tillegg til å forenkle vannbårne løsninger ønsker de å synliggjøre og vektlegge komforten som følger av et lunt og varmt gulv.

Tre stikkord

Tre stikkord oppsummerer det bransjen må fokusere på for å få vannbåren varme inn i norske hjem: Forenkling, industrialisering og tilgjengelighet.

– De vannbårne løsningene må bli enklere, de må industrialiseres og gjøres lett tilgjengelige for forbrukerne og utbygger slik at man ønsker dette, at det ikke bare er forskriftene som tvinger det fram, understreker Julin og legger til at komfort fremdeles er det aller viktigste for kunden.

Husk at møbleringen også blir mye enklere med varmen i gulvet. Ingen panelovner som hindrer plasseringen av sofaen eller tar noe av utsikten med vinduer fra gulv til tak. Ettersom moderne leiligheter ofte er forholdsvis små, må de også være arealeffektive og utnytte alle arealer maksimalt. Dette er viktige salgsargument når boenheten skal selges.

– Industrialiserte løsninger har vært litt utilgjengelige for kunden. Det er dette vi ønsker å gjøre noe med nå, understreker gjengen.

Ta valgene tidlig

Når det gjelder industrialisering ønsker de at kunden skal få informasjon om og mulighet til å velge en vannbåren løsning før gulvet på etasjeskillerne gjøres ferdig.

Kristian Mellem er daglig leder i Lydgulvsystemer AS og legger tusenvis av kvadratmeter i året. Dessverre er langt over halvparten uten gulvvarme. De gangene utbygger og kunden er samsnakket blir det gjerne gulvvarme, men dessverre får kunden sjelden valget.

– Det er veldig enkelt å få lagt inn varmesløyfer samtidig som vi støper gulv, sier gulventreprenøren.

Gulvvarme er ikke dyrt

Torstein Melhus i Agder Energi Varme har inntrykk av at mange tenker og tror at gulvvarme er for dyrt, men er det det? Her kommer industrialiseringen inn, dette ønsker gruppen å synliggjøre.

– Vi ønsker å vise at komfort ikke behøver å koste mer når integrering av gulvvarmen gjøres i byggeprosessen. Det tar bare noen timer ekstra tid, og kan med fordel utføres av de som støper gulvene, sier Melhus.

I tillegg til komfort er energisparing et viktig fortrinn ved vannbåren varme. Varme i gulvet gjør at man kan senke innetemperaturen i rommet med en til to grader.

Dette skal de gjøre

Det første de skal gjøre er å synliggjøre gode løsninger som en integrert del av byggeprosessen til en rettferdig pris. Dette vil så realiseres i et foregangsbygg for å vise i praksis hvordan det enkelt kan utføres.

– Så skal vi filme det, skrive om det og kommunisere det ut, sier Knudsen.

– Behovet og markedet er der. Det handler om tilgjengelighet, og å fortelle om at det finnes, også mot de store aktørene, rett og slett knuse noen myter. Vi har et mål om at vannbåren varme skal være synonymt med komfort slik at det er et naturlig valg i nye boligbygg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse