loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
SJELDEN VARE: Aud Børset Dellrud (t.v.) og Kari Sandberg leder hver sin bransjeorganisasjon i den mannstunge bygg- og anleggsbransjen. (Foto: Arne Kongsnes)

– Bransjen må sette felles kvinnemål

Arne Kongsnes / 2017-01-05 08:54:55

Kari Sandberg og Aud Børset Dellrud leder hver sin bransjeorganisasjon og mener bygg- og anleggsbransjen må løfte i flokk for å få flere kvinner inn i bransjen.

Likestillingsombudet mener det er et mål med minst 20 prosent av hvert kjønn i alle yrker. Variasjoner finnes jo i bygg og anlegg, men samlet sett er bare drøye 8 prosent av de nesten 210.000 sysselsatte innen bygg og anlegg kvinner.

Kvinner leder 6 av 15 bransjeorganisasjoner

Byggenæringens Landsforening (BNL) og deres 15 tilknyttede bransjeorganisasjoner har totalt 109 styremedlemmer. 7 av dem er kvinner.

BNL-sjef Jon Sandnes trekker fram at det står bedre til i bransjeorganisasjonene. 6 av 15 har en kvinne som toppleder. Vi har møtt to av dem:

 • Kari Sandberg leder Entreprenørforeningen bygg og anlegg (EBA). EBA er den største bransjeforeningen i BNL med 232 medlemmer med til sammen 26.000 ansatte. Medlemsbedriftene spenner fra landets største entreprenørbedrifter til mindre håndverksbedrifter og spesialentreprenører.

 

 • Aud Børset Dellrud leder Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi (VKE). VKE organiserer over 200 bedrifter med rundt 3.000 ansatte som jobber med ventilasjons-, kulde- og varmepumpeanlegg. Medlemsmassen spenner fra produsenter til entreprenører.

 

I bransjeorganisasjonene står det altså ganske bra til på toppen. Ute i bedriftene er det verre: Både EBA og VKE kan telle kvinnelige toppledere blant sine medlemmer på en hånd.

Langt igjen til 20 prosent kvinner

– Hvor lang tid vil det ta før bygg og anlegg har 20 prosent kvinner blant sine ansatte?

– 2020 er en for kort horisont, men med målrettet rekrutteringsarbeid, fleksible arbeidstidsordninger, digitale verktøy, nye arbeidsmetoder og fagfelt tror jeg vil bidra til å gjøre det lettere å få inn flere kvinner. Se bare på NTNU, der er kvinnene i flertall på ingeniørutdanningene, sier Kari Sandberg i EBA.

– Kanskje det skjer om 15 år, men det forutsetter at hele bransjen bestemmer seg for å gjøre dette til et mål. Da skal vi klare det, sier Aud Børset Dellrud i VKE, som forteller enkelte av medlemsbedriftene allerede jobber målrettet med å heve kvinneandelen.

Statusen må opp

Kjønnsutfordringen er ekstra tydelig på fagarbeidernivået. To eksempler: kun 3 av 100 betongarbeidere er kvinner. 5 jenter og 145 gutter søker seg i snitt til kuldemontørfaget årlig.

– Vi må heve statusen til fagarbeiderne og vi må sørge for at mødrene til jentene er kjent med mulighetene næringen har å tilby.

Bedre dynamikk og dialog

VKEs styre består utelukkende av menn, mens EBA kan skilte med 2 kvinner blant de 15 styremedlemmene.

– Både styret og jeg er veldig fornøyd med å ha fått inn to kvinner i styret vårt. Mangfold er bra og det gjør noe med dynamikken og dialogen å få inn flere kvinner, sier Sandberg.

Både hun og Børset Dellrud mener kvinnene i bransjen er minst like profesjonelle som mennene, samtidig som de bidrar til god stemning på arbeidsplassene og i møterommene.

«Neimen, gutten min»

De to lederne møter menn i bøtter og spann, og har begge erfaring med å avsløre hersketeknikker fra menn.

Kari Sandberg husker godt et møte hun deltok på for noen år siden der en kvinnelig møtedeltaker opplevde at en mannlig leder reiste seg og serverte «Nå skal du høre her, jenta mi …».

– Hadde jeg vært like klartenkt den gangen som nå, ville jeg nok svart med et «Neimen, gutten min …».

Aud Børset Dellrud opplevde som daglig leder av VKE å bli hoppet over i presentasjonsrunden i forbindelse med et møte med en annen bransjeaktør om et mulig samarbeid. Hennes overordnede reagerte negativt, men hun lot det passere der og da. Noe samarbeidsprosjekt ble det ikke.

Sett deg i respekt

– Vi må tørre å si det vi mener uavhengig av hva du er og hvem som er i rommet. Det er lov å si ifra når de dårligste vitsene kommer. Vær deg selv, det er mye vanskeligere å være en annen, sier Kari Sandberg.

VKE-sjefen er enig:

– Si klart ifra om det du mener er overtramp. Min erfaring er at det blir respektert.

Begge understreker at de opplever tonen i bygg og anlegg som rett fram og direkte. Samtidig krever et byggeplassbesøk en viss tilpasningsevne:

– Du stiller ikke i sko som gjør at de andre må vente på deg, ler Aud Børset Dellrud.

Fakta

Kari Sandberg (56)

 • Stilling: Administrerende direktør i Entreprenørforeningen bygg og anlegg (EBA) siden 1. juni 2013
 • Utdanning: Siviløkonom fra University of Denver USA (1985)
 • Tidligere jobber: Direktør i Trygg Trafikk (2006-2013), generalsekretær i Skiforeningen (2001-2006), konserndirektør NSB (1998-2001)
 • Bosted: Holmendammen, Oslo
 • Hjemsted: Tønsberg

 

Aud Børset Dellrud (52)

 • Stilling: Daglig leder i Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi (VKE) siden 1. september 2014
 • Utdanning: Jurist fra Universitetet i Oslo (1991)
 • Tidligere jobber: Prosjektleder i Statnett (2014), næringspolitisk sjef i Rieber & Søn ASA (2011-2013), direktør Statens landbruksforvaltning (2000-2010)
 • Bosted: Tåsen, Oslo
 • Hjemsted: Rindal på Nordmøre

 

LES MER: Rørleggerlærling Jenny viser vei for jentene

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse