loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
OVERLEVERT: Jon Sandnes i BNL overleverte denne uka rapporten «Kvalifikasjoner for ansvarlige foretak» til Direktoratet for byggkvalitet og direktør Morten Lie. Foto: DiBK

Krever at praksis skal få mer betydning

Arne Kongsnes / 2016-11-17 14:29:58

Byggenæringen ber Direktoratet for byggkvalitet legge mer vekt på omfattende relevant praksis når det skal avgjøres hvilken tiltaksklasse et selskap kan få sentral godkjenning for.

Denne uka leverte Byggenæringens Landsforening (BNL) rapporten «Kvalifikasjoner for ansvarlige foretak» til Direktoratet for byggkvalitet (DiBK). Rapporten er en en oppfølging av støyen i bransjen etter at byggesaksforskriften (SAK10) kap 9-11 ble endret fra 1. januar 2016. Regelendringene førte til at den den tidligere lenge praktiserte bestemmelsen om at lang praksis kan kompensere for manglende formell utdanning fra veiledning til forskrift.

Konsekvensen var at flere foretak mistet eller stod i fare for å miste godkjenningen i høyere tiltaksklasse. Her snudde departementet tidligere i år og innførte en overgangsordning som innebærer at langvarig praksis godkjennes frem til 1. juli 2018, men kun for selskaper som allerede hadde godkjenning fra før 1. januar 2016.

RørNorge fornøyd

– Med bakgrunn i overgangsordning som medfører at DiBK fram til 1. juli 2018 kan behandle foretakene etter tidligere ordning med hensyn til fornyelse, er inntrykket at de fleste av våre foretak fortsatt har godkjenning i tiltaksklasser de hadde før 1.1.2016, sier Oddgeir Tobiassen, direktør kompetanse og utvikling i RørNorge.

Tobiassen har representert RørNorge i BNL-utvalget og sier seg fornøyd med at RørNorges forslag og innstillinger er tatt med i rapporten.

LES MER:  BNLs rapport «Kvalifikasjoner for ansvarlige foretak»

Kvalitetsstempel

Sentral godkjenning forteller at foretaket ditt har kompetanse, erfaring og systemer som er tilpasset aktivitetene i byggenæringen. Dette kvalitetsstempelet har naturlig nok betydning i kampen om oppdragene både i offentlig og privat sektor.

Sentral godkjenning merker
TO MERKER: Fram til 31. desember 2018 eksisterer det to merker for sentralt godkjente foretak. Bedrifter som har fått tildelt sentral godkjenning etter nye vilkår, skal bruke merket til høyre. Foretak som har sentral godkjenning etter gamle vilkår skal bruke det røde godkjenningsmerket. (Skjermdump fra dibk.no)

Foreslår «klatrenøkkel»

Fra 1. januar 2016 ble det innført krav til seriøsitet for foretak som søker om sentral godkjenning. Et foretak som blir sentralt godkjent etter de nye seriøsitetsvilkårene viser at det

  • har riktig kompetanse til å utføre oppdrag i byggesaker
  • oppfyller de lovpålagte kravene til drift
  • har betalt skatter og avgifter

 

Det springende punktet er nå hva det framtidige regelverket vil si om «riktig kompetanse». Utvalget vil ha mer vekt på omfattende relevant praksis, ikke bare formelle krav til utdanning.

Derfor foreslår utvalget et system med «klatrenøkkel», slik at et foretak kan arbeide i en høyere tiltaksklasse enn den formelle kompetansen tilsier når foretaket har omfattende relevant praksis.

Dette er er ordning hvor særlig relevant praksis i noen grad kan erstatte manglende formell utdanning etter en helhetsvurdering av foretakets samlede kompetanse. Det kan bare søkes om klatring fra én tiltaksklasse til en annen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse