loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Daglig leder Halvor Langkaas i Elektropluss inspiserer et av anleggene som nå er under bygging på Skillebekk i Oslo sentrum. Foto: Jan Erik Røine

Big business under bakken

/ 2015-12-10 09:59:26

– Nær 70 prosent av vår omsetning er knyttet til leveranse av energiløsninger, sier daglig leder Halvor Langkaas i Elektropluss.

Innen 2020 skal tusenvis av oljekjeler  over på en fornybar energikilde. For rørleggerbedrifter med god kompetanse gir det store muligheter for økt omsetning. En av bedriftene som både har sett og grepet muligheten, er Elektropluss i Oslo.

– Det var egentlig litt tilfeldig at vi startet med energiløsninger, forteller daglig leder Halvor Langkaas til Rørfag.
Tidlig på 2000-tallet, da Elektropluss fortsatt var en ren elektrobedrift, foreslo Halvors tvillingbror og avdelingsleder i Bø i Telemark – Arnt Langkaas – at de skulle begynne med luft/luft-varmepumper.

Stor suksess

– Det ble en veldig stor suksess. Videre så vi at mange av de som skulle bygge eller rehabilitere ønsket å installere vannbåren gulvvarme. Elektrobransjen har tradisjonelt sett vært motstander av vannbåren varme, men vi tenkte at det er bedre å levere det kundene vil ha. Og ved å levere begge deler så ble det også lettere å bli valgt som leverandør.

Noen år senere startet de med luft/vann-varmepumper og bergvarmepumper.

– I starten så satte vi ut jobben til rørleggerbedrifter. Men vi fikk en del trøbbel med det, i tillegg så forsvant en stor del av gevinsten. Derfor bestemte vi oss i 2008 for å ansette egne rørleggere.

Elektropluss har spesialisert seg på bergvarmepumper og vært NIBEs største forhandler i Norge de siste fem årene.
– Vi har til nå levert over 500 bergvarmeanlegg i Oslo og har en takt på cirka 100 anlegg i året.

God samarbeidspartner

Oljefri.no er et nettsted for utfasing av oljefyring i boliger. I dag samarbeider Naturvernforbundet med 50 bedrifter som installerer fornybare oppvarmingsløsninger, renser og fjerner oljetanker og utfører energisjekk av boligen gjennom prosjektet. Elektropluss har samarbeidet med Oljefri siden starten.

– Grunnen til at vi inngikk samarbeid med Oljefri var fordi vi hadde tro på at det var en kanal for seriøse aktører, og det har det vært. Det har ført til at vi har fått en del oppdrag og Oljefri har vært en bra partner, men vi skulle gjerne sett at de ble markedsført litt bedre. Majoriteten av våre nye kunder kommer inn etter anbefalinger fra andre, sier Langkaas.

Kvalitetssikrer rørleggere

– Å kvalitetssikre en bedrift er ikke noe vi tar lett på. Hver eneste av bedriftene som har blitt godkjent har gjennomgått en grundig godkjenningsprosess. Vi har strenge kriterier innen både kompetanse, erfaring og økonomi. I tillegg ringer vi opp både kunde- og bransjereferanser for å få et helhetlig inntrykk av bedriften, sier Peter Heimstad, prosjektutvikler for Oljefri i Naturvernforbundet.

– Er det behov for en kvalitetssikringsordning for varmeinstallatører i rørlegger­bransjen?

– Jeg tror ikke det er så dumt. Dette markedet vil øke de neste årene og det vil være behov for flere med kompetanse på varme. Når markedet blir større, åpner det seg også muligheter for de mer useriøse bedriftene, understreker Langkaas.

vannbåren gulvvarme

Mange bedrifter når ikke opp

I Oljefri er de overrasket over at såpass mange bedrifter ikke kvalifiserer gjennom ordningen, men har ingen planer om å fire på kravene.

– Vår erfaring er at det finnes mange svært kunnskapsrike og kompetente rørleggerbedrifter rundt om i landet som virkelig satser på varme. Gjennom kvalitetssikringsordningen vår ønsker vi å gi dem et velfortjent løft. Det er disse bedriftene som skal ta oss inn i fremtiden. Det grønne skiftet, som vi i Naturvernforbundet ofte snakker om, er helt avhengig av disse bedriftene, sier Heimstad.

Han opplyser også at rørleggerbedrifter rundt om i landet som føler seg truffet er velkommen til å søke om å bli godkjent tilbyder.

– I noen områder har vi fylt opp tilbyderplassene som er tilgjengelig, mens i andre regioner er det plass til flere. Rørleggerbedrifter som satser på varme må gjerne ta kontakt, oppfordrer Heimstad.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse