loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
IMMUNFORSVARER: Administrerende direktør Kjell Bernt Kalland i Armaturjonsson. (Foto: Marie K Kolbu)

Gjennomstrømming mot legionella

Georg Mathisen / 2018-03-16 11:56:43

Sørg for at vannet strømmer fritt i stedet for å fylle opp med kjemi, råder Armaturjonsson-sjef Kjell Bernt Kalland. Han advarer mot legionella på sykehus og i omsorgsboliger.

Kalland er bekymret for dem som allerede har et svekket immunforsvar.

– Det er mest kritisk i sykehus og omsorgsboliger, sier han.

Null biofilm

Legionella kommer inn i ethvert drikkevannsnett. Jobben er å hindre at bakteriene formerer seg nok til at de blir smittefarlige.

– Punkt én for oss er å forebygge sånn at det ikke danner seg biofilm i vannrørene inne i et bygg. Det er i biofilmen amøbene gror, og da kommer bakteriene. Hvis det danner seg biofilm og riktige groforhold, formerer de seg så fort at det blir smittefare ved innånding, forklarer administrerende direktør Kjell Bernt Kalland.

Null kjemi

Han snakker varmt for å forebygge i stedet for å pøse på med kjemiske midler.

– I et korrekt oppbygd anlegg skal man i prinsippet ikke trenge å ha kjemi eller noe som helst annet i vannet. Det er altfor lite fokus på å forebygge mot groing av biofilm. Hvis anlegget bygges opp riktig, unngår vi biofilmen, sier han.

Det handler om å sørge for full gjennomstrømming og sirkulasjon. Hvis det ikke blir turbulens og vannet ikke blir stående stille i lommer, får heller ikke legionellabakteriene noe sted å formere seg.

MULIG Å LØSE: – I et korrekt oppbygd anlegg skal man i prinsippet ikke trenge å ha kjemi, mener Kjell Bernt Kalland i Armaturjonsson. (Foto: Shutterstock.com)MULIG Å LØSE: – I et korrekt oppbygd anlegg skal man i prinsippet ikke trenge å ha kjemi, mener Kjell Bernt Kalland i Armaturjonsson. (Foto: Shutterstock.com)

Null stillestående vann

– Enhver rørlegger og enhver prosjektleder kan sørge for det. Det er ikke noe vanskelig å passe på at sånne ting ivaretas i nye bygg, ifølge Kalland.

Samtidig peker han på at hvis det er en del av for eksempel et hotell eller en omsorgsbolig som står tom over lang tid, så må rørene kunne kobles av slik at det ikke blir stående vann i dem over tid.

Han er forsiktig med å si hvor det svikter, men mener forebyggingen må starte allerede hos byggherren og arkitekten.

Selv reklamerer han for egne rør, kuplinger og ventiler som kan settes inn uten at det blir dødlommer, nettopp for å minimere risikoen for at biofilmen skal begynne å gro.

Folkehelseinstituttet står bak en egen veiledning om å forebygge legionellasmitte.

– Men de er veldig forsiktige med å befale noe, og det de anbefaler, følges ikke alltid, mener Kjell Bernt Kalland.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse