loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
BLID, MEN IKKE FORNØYD: Rune Flengsrud er så langt ikke fornøyd med resultatene i Ahlsell, og tydelig på at selskapet er nødt til å tjene mer penger. Foto: Arne Kongsnes

– Vi må tjene mer penger

Arne Kongsnes / 2016-12-19 08:05:44

Etter et drøyt år i sjefsstolen hos grossisten Ahlsell er ikke Rune Flengsrud i tvil: Omsetningen og resultatene må økes.

I oktober i fjor forlot Rune Flengsrud (56) Scheider Electric etter 13 år – de siste snaue åtte årene som direktør for Norden og Baltikum. Siden han vært toppsjef i Ahlsell Norge i ett år.

Ahlsell er Nordens største grossist innen installasjonsprodukter, verktøy og maskiner. Konsernet omsetter for rundt 24 milliarder svenske kroner (SEK) årlig. 97 prosent av inntektene kommer fra de tre hovedmarkedene i Sverige, Norge og Finland. Konsernet har over 5.000 ansatte, rundt 1.000 av dem i Norge.

Tro på egne ferdigheter

Slik oppsummerer Flengsrud sitt første år:

– Det har selvfølgelig vært hektisk. Det er gjort utrolig mye bra her over lang tid. Samtidig så jeg at det var litt strekk i lagdelene. Det har vært litt å ta tak i for å få organisasjonen til å framstå som ett selskap. Den største overraskelsen for meg var mangelen på selvtillit i strategisk retning og tro på egne ferdigheter.

Han mener at deler av organisasjonen hadde mistet litt av troen etter å ha tapt markedsandeler i noen av kjernemarkedene.

– Nå er jobben å etablere en felles kultur der det gjelder å tro på oss selv og strategien vi har lagt mot 2020. Klarer du å snu en trend, handler det om å få ut trøkket som ligger i organisasjonen.

Endret ledelse og organisasjon

Flengsrud trekker selv fram to hovedgrep han mener styrker selskapet:

– Vi har gjort omfattende endringer i ledelsen og organisasjonen. Vi har lagt en god strategisk plan mot 2020, og vi har solid vekst så langt i år.

Her er en oppsummering fra Flengsrud:

  • Ledelsen: Ansatt Monica Aune som ny HR-direktør, Lars Erik Finne som direktør for alle butikkene, Frode Restad som markedssjef og Runar Hansesætre som salgsdirektør for alle seks regioner i selskapet. Disse kompletterer den allerede sterke ledergruppen i selskapet.
  • Organisasjonen: Rendyrket fire spesialist-divisjoner: VVS, EL, VA (vann og avløp) og Industri & bygg. Divisjonene selger gjennom de seks regionene i Norge, ledet av hver sin regionsjef – to av dem hentet internt, resten eksternt.

 

Hver tredje ansatt aksjonær

28. oktober i år ble det svenskeide konsernet notert på Nasdaq Nordic i Stockholm. Børsnoteringen der var den største siden Telia i 2000 og historisk sett den tredje største noen sinne.
Åpningskursen var 46 svenske kroner og kursen siden ligget stabilt i overkant av 50 kroner.

31 prosent – nesten hver tredje ansatt – har handlet aksjer i eget selskap.

– Det er et bra signal, et positivt stempel i panna for oss at så mange ansatte mener vi har god fart på topplinja i år og tror på 2020-strategien vår, sier Flengsrud.

Må øke omsetning og resultat

I 2015 omsatte Ahlsell Norge for snaue 4,5 milliarder kroner. Driftsresultatet ble minus 71 millioner kroner.

– Driftsresultatet er et påvirket av renter og avskrivning av goodwill som følge av oppkjøp av selskaper. Ser man bort fra disse postene er driftsresultatet positivt. Resultatene våre i 2016 ser ut til å bli bedre, men er fremdeles langt under min forventning, sier Flengsrud.

Han har sin bakgrunn fra leverandør- og produsentsiden.

– Der er marginene er bedre. Når det er sagt: Vi må tjene mer penger. Det skal vi gjøre med fortsatt fokus på omsetningen – topplinja: Vi skal vokse gjennom organisk vekst, kjøpe virksomheter, vokse i butikk og på netthandel, sier Flengsrud, som forventer en markedsvekst på 3 – 3,5% i 2017.
– Da bør vi klare mye bedre enn dette!

Så lenge elektrikeren, rørleggeren og snekkeren handler hos Ahlsell, er sjefen mindre opptatt av om handelen foregår i butikk eller på nett.

Mer automatisering

Ahlsells sentrallager like ved Gardermoen er hjertet i den norske virksomheten med over 200 ansatte. Bestiller man varer før klokka 19.00, skal de leveres neste virkedag før klokka 07.00. Derfor er lageret også bemannet døgnet rundt.

– Antallet ordrer har økt betraktelig, men samtidig går gjennomsnittsstørrelsen på ordrene ned, forklarer Flengsrud.

Han ønsker å utvikle videre sentrallageret i Norge, men det er et «men»:

– Vi må tørre å snakke om automatisering, det er den eneste veien å gå hvis vi skal utvikle dette i Norge, sier Flengsrud, som samtidig er nøye med å understreke at mer automatisering ikke er det samme som færre ansatte.

Sprek sjef, lavt sykefravær

Rune Flengsrud liker å trene, det har han alltid funnet tid til i sine 25 år som leder.

De siste årene har terrengsykkelen tatt mer og mer over for skiene (23 deltakelser i Birken, bestetid 2:56 fra 2008). Senest i sommer ble han norgesmester i maraton terrengsykling masters (91 km 3:47:30, 22 minutter foran nestemann).

Internt har han også bidratt til Ahlsell Aktiv, et samarbeidsprosjekt med Stamina.

– Målet er et lavt sykefravær. På Gardermoen er det utrolig lavt og ellers ligger vi under bransjesnittet. Jeg har jobbet mange steder det har vært mye slappere enn her!

Fakta om Flengsrud

  • Navn: Rune Flengsrud (56)
  • Stilling: Administrerende direktør i Ahlsell Norge
  • Utdanning/yrke: Ingeniør i elkraftteknikk
  • Sivil status: Gift, to voksne barn
  • Bosted: «Midt i skauen», Solemskogen, Lillomarka
  • Hjemsted: Hamar

LES MER OM GROSSISTENE:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse